Tudomány

Ők a világ legfurább szerzetei

Ha másképp nem tud kitűnni a tömegből, hát növessze meg a fülszőrét, fröcsköljön tejet a szeméből, vagy préselje át magát egy teniszütőn. Bemutatunk néhány fura szerzetet.

Nem kell mélyen az állatvilágban kutakodni, ha a természet tréfáira vagyunk kíváncsiak. Akarva vagy akaratlan az ember épp elég fura. Van, aki nem tehet róla, mint a fiú, aki kétszer beleférne a saját bőrébe, más viszont tudatosan csinál hülyét magából.

Az indiai Radhakant Bajpait sok hölgy biztosan visszataszítónak találja, pedig ő igencsak büszke fülékére, amivel 2005-ben bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe. Hosszú munkával 13,2 centiméteres fülszőrt növesztett, de sokáig nem ülhetett a babérjain. Honfitársa, Anthony Viktor ugyanis 18 centiméteres, dús szőrcsomót ápolgat a fülében.

Ha a fülszőr kényelmetlenné válik, viszonylag könnyen megszabadulhat tőle az ember, ám Garry Turner nem tud kibújni a bőréből. Még akkor sem, ha az olyan rajta, mint egy több számmal nagyobb ruha: teste egyes pontjain akár 16 centire is ki tudja nyújtani. Bár Garry szerencsére nincs letörve és viccet csinál a dologból, de a kötőszövet egy ritka betegségében, Ehlers-Danlos-szindrómában szenved, ami nyúlékony bőrt és sérülékeny szöveteket eredményez.

A hajlékony ízületek miatt gyakori a ficam, a rándulás, púposság, rendellenes gerincferdülés lúdtalp alakulhat ki. Megváltozhat a szervezet sérülésekre adott válasza, kis sérülések is szélesen tátongó sebeket eredményezhetnek és nagy hegeket hagynak. Az ilyen betegek könnyen kaphatnak sérvet, sérülékeny beleik vérezhetnek és könnyen átfúródhatnak.

Lee Redmond viszont saját döntéséből vált szörnnyé, legalábbis ami a kezeit illeti. Az amerikai hölgy 1979-ben döntött úgy, hogy többé nem vágja le a körmeit. Harminc év alatt sikerült is akkorára növesztenie őket, hogy ha egymás mellé tette volna mind a tízet, nyolc és fél méterre nyúltak volna. A leghosszabbra, 90 centiméteresre a jobb hüvelykujján nőtt a köröm. Fáradsága azonban hiábavaló volt, 2009-ben 30 év munkája pusztult el egy pillanat alatt: egy autóbalesetben Lee körmei letörtek…

A török Ilker Yilmaz produkciójához nincs mit hozzáfűzni, talán csak annyit, hogy ritka gusztustalan látvány. A rekordja egyébként csaknem három méter, ilyen messzire képes folyadékot spriccelni a “szemével”.

A végére hagytuk Frodo kapitányt, akinek a ’80-as évek NDK-s férfiideálját idéző külseje norvég származást takar, és úgy van vele, mint a macska: ahol a feje átfér, ott átpréseli magát. Például egy teniszütőn.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik