Tudomány

Két Start menü lesz a Windows 9-ben

Úgy látszik a Windows végre hallgat a felhasználókra, az új verzióban visszakapjuk az asztalunkat.

A Windows 8 Start menüje sokaknak nem tetszett, többek között azért, mert a csempék miatt nem látszik az asztalunk. A Microsoft végre rájött erre és hallgatva a felhasználókra, a 2015-ben debütáló Windows 9-ben (Treshold) már csak a Start menüből érhetjük el a kockás kezelőfelületet – írja a Wcc tech. A változtatás annak is köszönhető, hogy a Microsoft szeretné teljesen megkülönböztetni az új, 9-es szériát a 8-as tól. Jól teszi.

Sajnos az élet nem habos torta, és bár visszakapjuk a Windows 7-es (szerű) kezelőfelületet, úgy tűnik, hogy kapunk egy átalakított és újra felfedezésre váró start menüt is, ami a 7-es és a 8-as operációs rendszerekből is kölcsönöz elemeket, tehát a hagyományos menüelemek mellett csempék is beépülnek ebbe a – meglehetősen nagy – új startmenübe.


Értesülések szerint a PC-kről és laptopok asztaláról teljesen teljesen eltűnnek a csempék, azok jövőre már csak a Start menüből lesznek elérhetők, ám a mobil változat más tészta, ugyanis állítólag oda nem vezetik be az asztalt (minek is tennék) a tableteken és más smart eszközökön pedig attól függően fog váltani a Windows, hogy a felhasználó éppen milyen módot használ. Kétféle Start menü lesz tehát a Windowsban, az egyik érintőképernyőre kihegyezett, a másik a billentyűzetes-egeres vezérlésre optimalizált.

A Microsoft állítólag azt fontolgatja, hogy a jövőben mindenki számára ingyenessé teszi a Windows “alapváltozatát”, az extra képességeket pedig fizetős csomagokban lehet majd bekapcsolni. A HWSW szerint “ezzel a váltással a vállalat biztosíthatná a Windows hegemóniáját a desktopon, az ingyenes elérhetőséggel ki tudná húzni a konkurensek (pl. Chrome OS, Android és a különféle desktop Linuxok) méregfogát, ugyanakkor továbbra is megtarthatná a Windows bevételtermelő képességét.”

A Windows 9 2015-ös bevezetés előtt azért kiadnak egy frissítést a Windows 8-ra, amitől a piaci szakértők nem várnak nagy áttörést, állítólag csupán kicsit csinosítják a Windows 8-at.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik