Tudomány

Meghosszabbították XP-re a vírusírtók frissítését

A Gemius készített egy infografikát, amiben megmutatja, hogy mely országokban mekkora a Windows termékek használati aránya. Ebből kiderült, hogy a technikailag fejletlenebb országokban nagy az XP-t használók aránya, ezért a vírusírtók szupportját egy évvel meghosszabbítják azután is, hogy az operációs rendszert nem frissítik tovább.

Figyelem! A Microsofttal egyeztetve javításokat helyeztünk a cikkbe.

Azt már többször megírtuk, hogy a Microsoft leállítja a Windows XP támogatását, ami azt jelenti, hogy megszűnik a szupport, az XP nem kap ezentúl havi frissítéseket, így az esetlegesen feltárt biztonsági réseket rosszindulatú hackerek vagy vírusok ki tudják használni.

A Gemius megnézte, hogy jelenleg mely országok használják a legnagyobb arányban az XP-t. Kiderült, hogy Bosznia Hercegovinában az online forgalom 38 százaléka érkezik ezzel a rendszerrel ellátott PC-kről, Bulgáriában ez 33 százalék, Fehéroroszországban pedig 29. Ez után jövünk mi, Magyarországon az XP elterjedtsége 28%, ami elég magas a régióban. Érdekes adat, hogy Dániának van az egyik legfejlettebb internetgazdasága a világon, az XP részesedése itt a legalacsonyabb, mindössze 4 százalék.

Mivel a felmérés kimutatta, hogy sokan használják az XP-t (fogalmazzunk úgy, hogy technikailag elmaradottabb országok) a Microsoft úgy döntött, hogy 2015 júliusáig meghosszabbítja az XP -n futó vírusírtóinak frissítését. Ez annyit tesz, hogy jövő nyárig még gondoskodni fognak a XP-hez tartozó vírusírtók adatbázisának frissítéséről. Két ilyen Microsoftos vírusírtó csomag létezik, a Security Essentials-t ajánlják magánszemélyeknek és kis cégek számára, nagy előnye, hogy 5 PC-ig ingyenes a szolgáltatás. A másik program a Forefront, ami a nagytestvére az Essentialnak és fizetős.

Az alábbi infografikában azt nézhetjük meg, hogy a Gemius által mért 20 országban, milyen a Windows-termékeket használók aránya.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik