Tudomány

Filmfesztivál-sorozatot tart a Kickstarter

Júliustól New Yorkban, Los Angelesben és Londonban is tartanak fesztivált a közösségi finanszírozású filmekből, ráadásul a Kickstarter streamen elérhetővé teszi a filmeket, hogy bárki otthon is rendezhessen minifesztivált.

A Kickstarter ötéves pályafutása alatt eddig több ezer filmhez gyűjtött támogatást, összesen 225 millió dollár értékben. Ezekből a részben vagy egészben a Kickstarteren összegrundolt filmekből válogatták össze az idei programot.

A közösségi finanszírozású filmek más kiválasztási szempontjaik miatt hamar sikeressé váltak a nagy stúdiófilmek mellett, az elmúlt években már hét Kickstarteren indult filmet jelöltek Oscar-díjra, tavaly az Inocente meg is nyerte a legjobb rövid dokumentumfilm kategóriát. Más feszticálokról, pl. a Sundance-ről vagy Cannes-ból is hoztak már el díjakat kickstarteres filmek.

Bár elsősorban a dokumentumfilmek finanszírozására kiváló a közösségi pénzgyűjtés, már több igazi nagy mozi is készült így, pl Spike Lee a Kickstarteren gyűjtött tavaly több mint egymillió dollárt új filmjéhez. Az idei fesztivál már a negyedik, a több helyszín és az élő közvetítések mellett újdonság az is, hogy a filmanyag elérhetővé tételével arra bátorítják az érdeklődőket, hogy tartsanak párhuzamosan minifesztiválokat, akár kertiparti méretben is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik