Tudomány

Kétfejű szörnyet fotóztak

Mint a mesebeli sárkány, csak ennek két feje van és nem tud repülni. De így is érdekes.

Amit látunk, az egy parton napozó kétfejű aligátor, amelyet Justin Arnold fotózott Floridában kutyasétáltatás közben. A képet feltöltötte Facebook-oldalára. Rengetegen megosztották, egyesek mégis kétségüket fejezik ki valódisága miatt – ezt pedig már az I Fucking Liove Science írja.

A természetben előfordulnak kétfejű állatok főleg hüllők között. Ismerünk kétfejű kígyót, teknőst, sőt utóbbiból 1999-ben Tajvanon egy háromfejű egyed született, de halak és emlősök közt is előfordul. A jelenség oka, hogy az egypetéjű ikerpár a fejlődés során nem vált szét teljesen. A lény valójában két állat, amely egy testben végződik és idegrendszerünk összenövése határozza meg a közös mozgáskoordinációs képességet.


Justin Arnold/Facebook

A kétfejű állatok a vadonban igencsak nehéz helyzetben vannak. A Medusa nevű kétfejű kígyó például evés során kerül bajba: hiába közös az emésztőrendszerük, ha nem egyszerre etetik őket, a két fej megtámadja egymást a táplálékért. Ugyancsak nehézséget okoz, hogy a testet egymástól független agyak vezetik, ami nehezíti a mozgáskoordinációt. Emberi segítség nélkül így nehezen maradnak életben.

A Florida Hal-és Vadvédelmi Bizottság (FWC) szkeptikusanan fogadta a kétfejű krokodilt, de két munkatársuk kiszállt a terepre megvizsgálni az esetet. Hitetlenkedik az internet népe is. Egyesek Photoshopot kiáltanak arra hivatkozva, hogy nem látszanak a vízből kivezető nyomok, az állat lábai pedig a föld fölött „lebegnek”. Mások preparátumra gyanakszanak.

A magunk részéről nem merjük teljes biztonsággal tagadni, hogy egy ilyen lény túlélhet a természetben. Hitelessége viszont csaknem végzetes léket kap, ha ellátogatunk a fotót feltöltő Justin Arnold Tumblr-oldalára. Itt bemutat például egy halat, amely olyan hideg vízben él, hogy sűrű szőrzetet növesztett. De bemutatja egy szirén múmiáját is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik