Tudomány

Szex helyett megeszi a férjét

Számos falánk asszonyság dönt úgy, hogy inkább eszik, mint szexel. A faj mégis fennmarad.

Köztudott, hogy számtalan nagydarab pókhölgy elnassolja nyüzüge párját, miután az megtette kötelességét. Már ha az illető nem elég szemfüles. Ennek okáról több elmélet is született. A nőstény így biztosítja megnövekedett tápanyagszükségletét, vagy csak egyszerűen kivonja a forgalomból a “feleslegessé vált” hímet.

Enni, vagy párosodni

Sokszor az apa részéről is indokoltnak látszik életét áldozni a magasabb ügyért. Egyes hímek a nőstényben hagyják speciális péniszüket, ezzel biztosítva, hogy valóban az ő génjei éljenek túl az utódokban. Egyes pókok különös szokása viszont a kutatókat is megdöbbentette: sok nőstény még a nász előtt elfogyasztja udvarlóját. Így persze az utódnemzés is ehetetlen.

Ez a párzás előtti kannibalibalizmus a pókfajok 10-15 százalékát érinti, szakértők az üregi farkaspókot vették szemügyre tüzetesebben. Bármilyen furcsa, de a pókoknak is van “egyéniségük”, az agresszív, erőszakos nőstények sokkal gyakrabban fogyasztják el a hímeket párosodás helyett, mint nyugodtabb társaik – mondja Jordi Moya-Laraño spanyol etológus.

Pokolbeli feleség, de anyának kiváló. Ez az óriási farkaspók a testével védelmezi utódait.

Válogatnak, amíg van miből

Nem tűnik okos döntésnek megenni azt, akivel szaporodni kellene. Ha egy területen nagyon sok a hím, akkor egy-kettő felfalása még belefér, bőven van utánpótlás. Még ekkor is kockázatos, hiszen lehet, épp a legjobb “vérvonalú” apajelöltet vonja ki a forgalomból. Ha viszont kevés a hím, az is előfordulhat, hogy a falánk nőstény szűzen hal meg.

A spanyol kutatás arra jutott, hogy az agresszív nőstények többet esznek, gyorsabban fejlődnek és hamarabb érik el az ivarérettséget is. Ezután mind a “nyugodt”, mind az agresszív nőstények et hímekkel engedték össze. Néhány kiegyensúlyozott pókhölgy megette a férfit még párzás előtt, ám nem bántotta azt, amelyiket alkalmasnak talált az apaságra. Magyarul ez jelentette náluk a kikosarazást. Az agresszív nőstények viszont minden egyes gavallért felfaltak.

A tudósok igazából csak találgatnak. Mivel a tűzről pattant nőstények korábban válnak ivaréretté, a párzási szezonelején pedig rengeteg a hím, megtehetik, hogy csak a hasukra gondoljanak. Egy darabig…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik