Tudomány

A Google becsukja első szociális hálóját, a tízéves Orkutot

Az iWiW bezárásnak napján jelentette be a Google, hogy becsukja kapuit a 2004-ben indult Orkut. Ez volt a Google első próbálkozása a közösségi hálók világában.

Az Orkut szeptember 30-án zár be, addig bárki átviheti adatait (fotóit) a Google aktuális közösségi szolgáltatásába, a Google+-ba, illetve még évekig egész profilját kiexportálhatja a Google Takeout segítségével. Az adatok egyébként publikus archívumként hozzáférhetőek maradnak.

Az Orkut egy pénteki projektnek indult tíz évvel ezelőtt – 2004 januárjában, tehát egy hónappal a Facebook előtt – (a Google mérnökei munkaidejük 20%-ban önállóan dolgozhatnak egy saját hobbiprojekten, ezekből néha Google termék vagy technológia lesz). Nevét a projekttel foglalkozó török mérnök, Orkut Büyükkökten keresztnevéről kapta. Eleinte ígéretes szolgáltatásnak tűnt, később kiderült, hogy főleg indiai és brazil felhasználói vannak (Brazíliában 30 millió felhasználója volt, a Facebook csak 2012-ben tudta lehagyni), más országokban visszaszorult.

A Google sokáig vajúdott igazi közösségi szolgáltatásán, ez lett a Google+, amit az óriás minden erejével támogat, így nem meglepő, hogy az egyre feleslegesebbé váló, a Google dizájnjából is erősen kilógó Orkutot végül elkaszálták. A Google az utóbbi időben inkább kevesebb projektre fókuszál, olyan termékek kerültek a szemétdombra, mint a Google Reader, a Google Wave, a Google Answers vagy a Google Notebook.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik