Tudomány

Ön mire lenne hajlandó néhány forintért?

Amerikai kutatók szerint roppant olcsó egy átlagos internetező.

A Carnegie Mellon egyetem tudósai arra voltak kíváncsiak, hogy mennyit kéne fizetni azért, hogy valaki önszántából telepítsen egy ismeretlen eredetű programot (például egy vírust) a számítógépére.

Tanulmányuk megdöbbentő eredménye az, hogy az átlagos internetező nem egy drága valami: a kutatásban résztvevők 22-43 százaléka megelégedne 0,01-1,00 dollár fizetséggel, hogy egy órán keresztül futtasson egy szoftvert – anélkül, hogy tudná, az mit is csinál a gépén.

Tekintettel arra, hogy a programot ténylegesen letöltő 965 emberből mindössze 17-ről derült ki, hogy digitális védelemmel várta az esetlegesen kártékony programot, a kutatók azt a következtetést vonták le, hogy “a felhasználóknak általában nincs ellenére ismeretlen eredetű programok futtatása, amennyiben az ösztönzés meghaladja az okozott kényelmetlenséget“.

Mindehhez persze fontos hozzátenni, hogy a tanulmányban használt minta nem reprezentatív, ugyanis nem akármilyen jöttmenteket próbáltak rávenni a fertőzésre, hanem az Amazon Mechanical Turk nevű piactér munkásait, akik amúgy is hajlandóak alacsony összegekért egyszerű, monoton, de a gépek képességeit egyelőre meghaladó feladatokat elvégezni – mint például ezt.

Ön mennyiért adná kölcsön a számítógépét egy órára?

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik