Tudomány

Szelfie készül a Marson

„Önarcképpel”ünnepli első, a bolygón töltött évét az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) Curiosity űrszondája - jelentette be a hivatal.

Egy marsi év 687 földi napnak felel meg, ennyi idő alatt kerüli ugyanis meg az égitest a Napot. Az űrszonda 2012. augusztus 6-án szállt le a vörös bolygóra. A szelfi valójában a NASA szakemberei készítette mozaik azokból a felvételekből, amelyeket a kutatórobot küldött, ezért nem látszik a fényképezőgépet tartó kar, mely a fotót csinálta.

A Curiosity valójában egy jól felszerelt, önjáró laboratórium, amelynek célja, hogy a korai élet esetleges marsi jeleire bukkanjon. Ebben a kutatórobot sikeresnek bizonyult: egy kis lapátnyi kőzetporban kimutatta a ként, a nitrogént, a foszfort és a szenet, vagyis az összes elemet, amely az élet keletkezésében fontos szerepet játszik.

Kimutatták, hogy ahová az űrszonda “leparkolt”, ott valaha tó lehetett, melyben langyos víz hullámzott. A NASA szerint ezekből arra lehet következtetni, hogy a mikrobiális élet létezhetett hajdan a Marson.

Az űrszonda eddig majdnem nyolc kilométert tett meg, háromszor vett mintát a Mars felszínéből, komoly gondjai voltak a kerekeivel, melyek behorpadtak és elromlottak, míg a robot a sziklákon átkelt, noha felületkezelt alumíniumból gyártották őket. A NASA alternatív útvonalakat tanulmányozott, ahol homokos dűnéken folytathatja útját az ünnepelt.

Ajánlott videó