Tudomány

Pislog a kislány múmiája

Rosalia Lombardo két és fél évesen hunyt el száz éve. Múmiája ma egy olasz múzeumban van kiállítva és pislog… Most már tudjuk, miért.

Az embereket évek óta foglalkoztatja a palermói Kapucinus-kolostor katakombájában tapasztalható „természetfeletti” jelenség. Fotókon és time-lapse felvételeken jól látszik, ahogy a Rosalia múmiája felnyitja majd lecsukja a szemét.

Olasz lapok a közelmúltban arról cikkeztek megint arról, hogy a kislány naponta többször is “pislog”. Olykor annyira kinyitja szemét, hogy teljesen látni lehet kék szemeit.A kislány két és fél éves volt, amikor tüdőgyulladásban elhunyt – írja a Múlt-kor.hu.

Rosalia Lombardo 1920-ban, két és fél évesen hunyt el tüdőgyulladásban. Alvó szépségnek is nevezik, mert még majd száz év múlva is úgy néz ki, mintha élne. Arca, szőke fürtjei benne a szalaggal teljesen épek, akár csak most szundított volna el. Az övé az egyik legjobb állapotban fennmaradt múmia a világon.

A testet először 2009-ben vizsgálták antropológusok, akik megállapították, a kislány tetemét szándékosan őrizték meg az örökkévalóságnak. Egy szicíliai mester, Alfredo Salafia végezte a balzsamozást, az anyag pedig: “egy rész glicerin, egy rész formalin, e kettőt cink-szulfáttal és cink-kloriddal keverve, és egy rész szalicilsavval kevert alkohololdat”.

A procedúra egyszerű volt, Salafia injekciós tűvel befecskendezte a testbe, az anyag pedig tökéletesen működött: a formalin elpusztította a baktériumokat, a glicerin megóvta a testet a kiszáradástól, a szalicilsav pedig megölte a gombákat.

És miért pislog? Ez optikai csalódás, amit az oldalsó ablakokon bejövő és a Nap járása szerint váltakozó fényviszony okoz. A gyerek szeme ugyanis soha nem volt teljesen becsukva…

Forrás: Youtube

Ajánlott videó

Olvasói sztorik