Tudomány

Létezik az illatküldő alkalmazás

Új műfaj jelent meg a héten, elektronikus aromának hívják.

A héten mutatták be az OSnap nevű iphone alkalmazást, aminek különlegessége, hogy képes szagokat továbbítani. Az appot bejelentő eseményen került sor a világ első transz-atlanti szagos üzenet (oNote) küldésére, amit Párizsból továbbítottak a New York-i Természettudományi múzeumba (American Museum of Natural History). Az üzenet kevesebb mint egy perc alatt ért át, többek között pezsgő és csokoládé illatot árasztva magából.

Az alkalmazás lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy megjelöljenek illatokat egy fényképen ( az OSnap adatbázisban több, mint 300 ezer illat van jelenleg), és azt elküldjék az ismerőseiknek e-mailben, Twitteren vagy akár a Facebookon. Természetesen az app letöltésével a telefonunk nem lesz okosabb, önmagától nem lesz képes illatot kibocsájtani, ehhez a rendszernek szüksége van egy terminálra.

Az illatokat kör alakú patronok tárolják (oChips), amiből egy terminálban nyolc van. Ezek egyenként további négy illatmintát tartalmaznak, így az összesen 32 aromából keveri ki a kívánt (küldött ) illatot. Ha ezek kifogynak, ugyan úgy lehet cserélni őket, mint a nyomatóban lévő patronokat. Az alkalmazás az aromák adatait Bluetooth-on keresztül továbbítja a terminálra, aminek két “kürtője” párologtatja az illatokat. Az elektronikus aroma népszerűsítésére hamarosan illatállomásokat helyeznek ki három nagyvárosban, New Yorkban, Cambridge-ben és Párizsban, aki esetleg belebotlik egybe, mindenképpen írja meg nekünk a tapasztalait! Bővebb infót az Indiegogo-s profil oldalukon találnak.

Elvesztél a technika világában?

Bármilyen technikai jellegű kérdésed van, tedd fel és mi keresünk egy szakértőt aki megválaszolja. Az összegyűjtött kérdésekből és a válaszokból természetesen cikket írunk, így mindenki okosabb lesz. Kérdésed a techkerdesek@24.hu címre várjuk!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik