Tudomány

Mutáns szúnyogok repkednek Brazíliában

Ráadásul a kormány engedélyével.

A focivébét rendező országról tudni kell, hogy a világon itt a legnagyobb az esélye annak, hogy az ember összeszedje a dengue-láz nevű betegséget. A tavalyi évben világszerte dokumentált 50 millió fertőzésből 1,4 millió Brazília területén történt.

Az eredetileg délkelet-ázsiából származó betegség olyan erős fájdalmakkal jár, hogy méltán rászolgált a “csonttörő láz” becenévre. Nincs se gyógymódja, se oltása.

Mivel a betegség elsődleges hordozói az Aedes aegypti nevű szúnyogok (emberek közt közvetlenül nem terjed), a brazil kormány egészen egyedi megoldással próbál ellenük küzdeni – genetikailag manipulált vérszívókkal.

A módszert a brit Oxitec nevű vállalat dolgozta ki: a faj hímjeit időzárral látták el. Amennyiben az egyedek rendszeres időközönként nem jutnak hozzá az ellenszerhez, egyszerűen elpusztulnak. Az ötlet zsenialitása abban rejlik, hogy az ekképp módosított hímek utódai is öröklik az időzáras gént, így – legalábbis a fejlesztők szerint – a szúnyogpopuláció mérete rövid időn belül drasztikusan csökkenthető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik