Tudomány

Eltüntetik a nőstény szúnyogokat

Új fegyver a malária ellen: a génmanipulált szúnyogok szinte csak hímeket nemzettek abban a londoni laboratóriumban, ahol a kutatók a kísérletet végezték.

Ha nem születnek nőstény szúnyogok, akkor néhány nemzedéken belül kihal a populáció: ennek az egyszerű elvnek alapján akarják londoni tudósok megfékezni a malária terjedését. A szúnyogok örökítőanyagát úgy manipulálták, hogy azok a laborban ezután szinte csak hím utódokat nemzettek.

A malária kórokozója kizárólag bizonyos nőstény szúnyogok csípésével terjed az emberre, ebből indultak ki a kór ellen új módszereket kereső tudósok. A kutatás azonban még a legelején jár – hangsúlyozta Robert Galizi, az Imperial College munkatársa. Az első laborkísérletek során a génmódosított hím szúnyogok 95 százalékban fiú utódokat nemzettek. Ezzel először sikerült egy szúnyogpopuláció nemi arányát befolyásolni.

A tudósok a génmódosított rovarokat összekeverték öt normális populációval. Az ötből négy hat nemzedéken belül kihalt, mert hiányoztak a nőstényeik. A kutatóknak az az elképzelése, hogy ezzel a módszerrel pusztítják el a maláriát terjesztő szúnyogokat a természetben. A tanulmány nem vizsgálta, milyen hatással lehet az eljárás a környezetre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik