Tudomány

Gyerekjáték feltörni egy bankautomatát

Szó szerint - két kanadai ifjúnak nem okozott gondot a jelszavas védelem.

Matthew Hewlett és Caleb Turon nem hackerek, csupán 14 éves fiatalemberek, akik tudják használni az internetet. A világhálóról különösebb nehézségek nélkül levadászták a Bank of Montreal által használt ATM-ek kezelési útmutatóját és kilesték belőle az alapértelmezettként megadott jelszót.

Az elméletet a gyakorlat követte: elsétáltak a sarki közértnél telepített bankautomatához, beütötték a kódot és – még ők is meglepődtek – az adminisztrátori felületen találták magukat.

A bank és az ügyfelek legnagyobb szerencséjére a fiúk nem akartak semmi rosszat, csak kíváncsiságukat kielégíteni, úgyhogy a sikeres betörést azonnal bejelentették a legközelebbi bankfiókban. Az ATM-en csupán az üdvözlő szöveget állították át: “Menj innen! Ezt az automatát feltörték!

A pénzintézet ugyan megköszönte a fiúk közreműködését, de a helyi sajtónak nem kívánta kommentálni a biztonsági beállításokat – illetve azok teljes hiányát.

Elvesztél a technika világában?

Bármilyen technikai jellegű kérdésed van, tedd fel és mi keresünk egy szakértőt, aki megválaszolja. Az összegyűjtött kérdésekből és a válaszokból természetesen cikket írunk, így mindenki okosabb lesz. A kérdésed a techkerdesek@24.hu címre várjuk!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik