Tudomány

Pöfögő futrinkává változhatnak a bankautomaták

A fejlesztők a természetből csentek el egy trükköt az ATM-ben rejlő pénz védelme érdekében.

Nem kell ahhoz jól képzett hackernek lenni, hogy a bűnöző életmódot választó embernek csábítóvá váljon egy bankautomata, hiszen a magukra hagyott, pénzzel töltött fémdobozokat már a helyszínen is meg lehet próbálni feltörni – vagy egyszerűen kirántani a falból.

Az ilyetén bűncselekményeknek svájci kutatók állnák útját, méghozzá egy olyan védekezési mechanizmussal, amit a pöfögő futrinkától irigyeltek el: a bogár potrohában két tározó található, az egyikben hidrogén-peroxid, a másikban hidrokinon, mely anyagok együtt viszont tűzforró, savas vegyületté állnak össze.

Persze a svájciak nem kívánják lemarni a tolvajok arcát, úgyhogy a második tartályban hidrokinon helyett mangán-dioxidot használnának, amely a H2O2-vel keveredve oxigént, vízpárát és hőt termelne, s ezzel párhuzamosan festékkel borítaná be az elkövetőt és a reménybeli zsákmányt is, használhatatlanná téve azt.

S bár a két rekeszes védelmi mechanizmus széles körű bevezetése még várat magára, nem kizárt, hogy a jövőben egészen hasonló jelenetekkel találkozhatunk:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik