Tudomány

Házat húznának a Holdra

A tervezők szerint az egész emberiséget megihletné, ha sikerülne.

Ugyan az Egyesült Államokból, Kínából és Európából is hallottunk már holdbázis kiépítésére vonatkozó terveket, a valóságban az űrverseny nem indult újra, és mindenki pontosan tudja, hogy a megvalósítás a közeljövőben nem túl valószínű. De mi lenne, ha az igényekből picit alábbhagynánk és egy egész bázis helyett csupán egy lakatlan házat húznánk a Holdra?

Épp ezt javasolja a svéd Mikael Genberg vezette Moonhouse nevű projekt csapata, akik egy önmagát összeszerelő, piros házikót küldenének fel a Google Lunar X-Prize verseny keretein belül.

A Moonhouse arra ösztönözné az embereket, hogy áttörjék szellemi korlátjaikat és újraértelmezzék, hogy mi lehetséges” – így a tervezők. “A világon mindenkinek van egy saját Holdháza – ez képviseli az összes kihívást és célt és azt, miként érjük el ezeket.

S bár ez jól hangzik, számunkra picit nagyon úgy tűnik, hogy csak a poén kedvéért tarkítanák a Hold felszínét egy piros házikóval. Mondjuk legalább az internet gyors lenne odafent. Szerencsére vagy sem, pénzük nincs rá: 15 millió dollárt akarnak összeszedni, de eddig csak közel négyezret sikerült. Igaz, még van fél évük gyűjteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik