Tudomány

Ilyen hosszú vadállatvonulást még nem láttak

Afrika leghosszabb vadállatvonuló útvonalát, több ezer zebra ötszáz kilométeres éves vándorlását dokumentálták kutatók.

A szakemberek nyolc alföldi zebrát láttak el nyakörvre szerelt műholdas helymeghatározóval, amelynek segítségével két éven át követték az állatok vonulását oda-vissza a namíbiai Chobe folyó és a botswanai Nxai Pan Nemzeti Park között, ez a távolság légvonalban 250 kilométer – közölte a Természetvédelmi Világalap (WWF).

Az állatok vonulásáról az Oryx című folyóiratban tették közzé tanulmányukat a WWF, valamint a namíbiai környezetvédelmi és idegenforgalmi minisztérium szakemberei, akik együttműködtek az Elefántok Határok Nélkül természetvédelmi szervezettel és a botswanai vadvédelmi és nemzeti parkok igazgatóságával.

A megfigyelt vonulás teljeséggel a határokon átnyúló Kavango Zambezi természetvédelmi területen (KAZA) zajlik. Ez a világ legnagyobb, több országot érintő természetvédelmi területe, amely 43,6 millió hektáron terül el Namíbiában, Botswanában, Zimbabwéban, Zambiában és Angolában.

“Felfedezésünk ráirányítja a figyelmet a határokon átnyúló természetvédelmi területek fontosságára. Ez a tanulmány létfontosságú szerepet játszott a KAZA területén elnyúló vadállat-vonulási folyosó feltárásában” – idézte Pierre De Preez-t, a namíbiai környezetvédelmi és idegenforgalmi minisztérium tudományos főmunkatársát a Science Daily tudományos-ismeretterjesztő hírportál.

A szakemberek folytatják kutatásukat annak megállapítására, hogy ez az állatvonulás valóban minden évben megtörténik-e, és a vándorlás genetikailag kódolva van-e az állatokban, azaz öröklődik-e anyáról utódra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik