Tudomány

Ikrekkel kísérletezik a NASA

Az 50 éves Scott Kelly űrhajós egy évre beköltözik a Nemzetközi Űrállomásra, testvére, Mark Kelly a Földön fog részt venni azonos orvosi tesztekben, hogy megvizsgálják, hogy egy hosszabb úton hogyan reagálna az emberi szervezet.

Példanélküli ikerkutatást indít az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) jövőre, amelyben a hosszú távú súlytalanság hatásait akarják feltárni az emberi szervezetre.

Orosz már töltött hosszabb idő egy évnél

Az 50 éves Scott Kelly amerikai űrhajós esetében rekordhosszúságú időt, egy teljes évet fog eltölteni jövő márciustól a Nemzetközi Űrállomáson az orosz Mihail Kornyienko társaságában. Hét hónap az eddigi a leghosszabb idő, amelyet amerikai űrhajós a világűrben töltött, ám orosz űrhajós már a kilencvenes évek közepén felállította minden idők leghosszabb, 14 hónapos űrtartózkodását.

Scott Kelly tudatában van annak, mire vállalkozott, 2010-11-ben már öt hónapot dolgozott a Nemzetközi Űrállomáson.

A Kelly-testvérek tudományos ajándékot jelentenek. Nemcsak ezért, mert genetikailag azonosak, hanem azért is, mert egyikük űrhajós, a másik volt űrhajós. Így nagyon hasonló életútjuk volt. Ha Scott útja befejeződik, négy űrmisszió keretében 540 napot töltött a világűrben. Mark csak 54 napot, ami tízszeres különbség – hangoztatta Craig Kundrot, a NASA emberi élettani tudományos kutatási programjának helyettes vezetője a Houstoni Johnson Űrközpontban.

A NASA tíz javaslatot választott ki az ikerkutatásra: vizsgálják például, hogy miként hat a súlytalanság az immunrendszerre, a gyomor baktérium-összetételére, a reakciós időre, a folyadékháztartásra, a látásra, valamint DNS- és RNS-kutatás végeznek. A programra a NASA 1,5 millió dollárt biztosít három éven át.

Egy Mars-útnál fontos lehet

A program célja, hogy megállapítsák, milyen fizikai kihívásokat kell az embernek leküzdenie, mielőtt űrhajósok indulnak a Marsra vagy azon túl.

Az amerikai-orosz páros Kazahsztánból egy orosz űrrakéta fedélzetén indul az űrállomásra, és egy orosz űrkapszula segítségével tér vissza.

A program földi részében részt vevő ikertestvér, Mark Scott azt követően hagyta ott a NASA-t, hogy feleségét, Gabrielle Gifford kongresszusi képviselőt egy ámokfutó majdnem megölte 2011-ben, miközben az űrhajós a Nemzetközi Űrállomáson dolgozott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik