Tudomány

Múmiát találtak az osztálykiránduláson

Egy jó állapotban fennmaradt, legalább hétezer éves múmiát találtak Chilében régészeti tagozatos általános iskolások.

Az Amerika Iskola diákjai a dél-amerikai ország északi csücskében, az Atacama-sivatagban, a Morro-hegy és az El Laucho strand között “régészkedtek” szombaton, miután híre terjedt, hogy a térségben hat halottat követelő erős április elsejei földrengés okozta földcsuszamlás eredményeként régészeti leletek kerültek felszínre.

A gyerekek egy kutyaürülékkel borított zónát tisztogattak és kutattak át, amikor a földben megtalálták a csaknem teljesen épen maradt múmiát az i.e. 7020 és i.sz. 1500 között virágzó csincsorró kultúrából – írja az MTI.

Az ősi egyiptomiaktól eltérően, akik csak a királyokat és a nemeseket balzsamozták be, a csincsorrók minden halottjukat tartósították, független korától vagy társadalmi állapotától. Még a csecsemőket és a magzatokat is ugyanolyan aggályosan balzsamozták, mint a felnőtteket.

Az Atacama-sivatag tengerparti halászfalvait benépesítő csincsorrók az egyik legősibb tengerparti civilizációt alkották egész Dél-Amerikában. Első emlékeiket 1917-ben fedezte fel Max Uhle német régész, azóta 12 ezer múmia került elő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik