Tudomány

Feléledhet a zöld pokol

A brazil kormány 25 év alatt 215 millió dollárt kapott az esőerdők, a spanyol gyarmatosítók szóhasználatával a zöld pokol megóvására.

A brazil kormány egyezményt írt alá partnereivel,amely 215 millió dollárt fordít az Amazonas mentén fekvő esőerdők kulcsfontosságú területeinek védelmére. A pénzügyi alapot az Amazonas Régió Védett Területei Program (ARPArészeként hozták létre, amely közel 60 millió hektárnyi esőerdőnek, az Amazonas-medence 15 százalékának védelmét hivatott támogatni. A világ jelenleg legnagyobb védett terület hálózata Spanyolország méretével vethető össze – közöte a WWF Magyarország.

Az Amazonas-medence esőerdeje mintegy 55 millió éve fennáll, és a Föld egyik legnagyobb fajgazdagságú területe. Több mint 40 ezer növényfajnak ad otthont, 2200 különböző hal található meg vizeiben, és 427 emlőst írtak le eddig. A rovarfajok számát két és fél millióra becsülik. A majmokon, különleges színezetű békákon kívül a nagy termetű papagájok adják az esőerdők jellegzetes fajait, de a jaguár vagy a leghatalmasabb kígyó, az átlagosan 5-6 méteres testhosszt elérő zöld anakonda is az Amazonas jelképének tekinthető.

Az erdők területe az 1970-es évek óta ijesztő ütemben fogy, a kiirtott esőerdő helyén 91%-ban legelőket (főként marhalegelőket), kisebb részben szójaültetvényeket hoznak létre. A 2002-ben létrehozott ARPA-t a Brazil Környezetvédelmi Minisztérium koordinálja, és az egyedüli és egyben legnagyobb trópusi esőerdő védelmi program a történelemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik