Tudomány

Kiásták a Pinokkióorrú gyilkost

Pinokkio rexnek hívják, de vicces neve ellenére nagy szerencse, hogy ma már nem futhatunk össze a kilenc méteres, több mint egy tonnás ragadozóval.

Új típusú tyrannoszaurusz csontváza került elő Kínában egy építkezés során. A maradványok kísértetiesen emlékeztettek a hírhedt T-rexre, ám ennek az állatnak a pofája szokatlanul hosszú és keskeny volt, pofája tetején pedig szarvak sorakoztak.

Pinokkió, aki nem aranyos

Nem kérdés, miért adták kutatók a Pinokkió becenevet a hivatalosan Qianzhousaurus sinensisnek leírt fajnak. Lehet, hogy kissé komikusan nézett ki, de éppoly halálos volt, mint bármely tyrannoszaurusz – jegyezte meg Steve Brusatte, a fosszíliákat azonosító Edinburgh-i Egyetem munkatársa.


C.Zhao

Félelmetes volt, az biztos a maga kilenc méteres testhosszával, egy tonnás súlyával és a hatalmas pofájában sorakozó hegyes fogakkal. Ázsiában élt a késő Kréta korban mintegy 66 millió évvel ezelőtt. Testfelépítéséből a tudósok arra következtetnek, békében megférhetett kora más gigászi ragadozói mellett.

Mire a hosszú orr?

A 13 méteres Tarboszaurusz jelenthetett volna konkurenciát, ám ő robosztus felépítéséből és masszív állkapcsából kiindulva nagyvadra vadászott, a legkeményebb csontot is képes volt összeroppantani. Pinokkió azonban kategóriájában kis nyüzügének számított, feltehetően kisebb, ám fürgébb zsákmányra specializálódott, így nem zavarták egymás köreit.

Az orra viszont komoly fejtörést okoz, testméretéhez képest ugyanis 35 százalékkal hosszabb, mint más dinóké. Mi lehetett a funkciója? Talán a gyorsabb harapást szolgálta, esetleg halakra is sikerrel vadászhatott vele. A Paleontológusok remélik, az állkapcsok biomechanikai vizsgálata választ ad majd a kérdésre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik