Tudomány

4800-zal ütközött a cseljabinszki meteorit

Az anyaégitest 290 millió évvel ezelőtt ütközött egy 150 méteres sziklával, aztán a Föld légkörében 30 kilométeres magasságban robbant fel.

Kozmikus ütközés hozta létre a cseljabinszki meteoritot – erősítették meg orosz és japán kutatók, miután elvégezték az orosz nagyváros felett tavaly februárban felrobbant égitest kőzettöredékeinek elemzését.

Jadeit ásványt találtak

űA körülbelül 20 méter átmérőjű meteorit 2013. február 15-én csapódott a Föld légkörébe és harminc kilométeres magasságban hatalmas erővel felrobbant. Korában is feltételezték, hogy anyaégitestjéről egy ütközés során törhetett le – írta a Tohokui Egyetem Ozava Sin vezette kutatócsoportja a Scientific Reports című tudományos lapban.

Az új elemzés adatai szerint az aszteroida, melyről a cseljabinszki meteorit letörhetett, óránként mintegy 4800 kilométeres relatív sebességgel rohant bele egy másik égitestbe. A földi becsapódás után megtalált kőzetek analízise során a kutatók jadeit ásvány szokatlan formájára bukkantak, amelyet a meteorit “üveges erei” zártak magukba.

Több száz kilotonna TNT-nyi meteorit csapott le

A kőzetelemzés alapján az anyaégitest legfeljebb 290 millió évvel ezelőtt ütközött egy másik, körülbelül 150 méteres kozmikus szikladarabbal. A meteorit történetének ismerete segíthet, hogy a világűr hasonló, a Földre veszélyt jelentő “lövedékeinek” keletkezését jobban megértsék – írták a kutatók.

A cseljabinszki meteorit a történelem egyik legnagyobb, dokumentált kozmikus becsapódása. A B612 nevű amerikai magánalapítvány szerint az ezredforduló óta legalább 26 nagy méretű meteorit ütközött a Földnek, robbanóerejük több száz kilotonna TNT erejének felelt meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik