Tudomány

Méretes aszteroida haladt el mellettünk

A három futballpályányi nagyságú égitest másodpercenként 43 ezer kilométeres sebességgel haladt el a bolygónk mellett.

Három futballpályányi nagyságú aszteroida suhant el keddre virradóra a Föld mellett. Az aszteroida másodpercenként 43 ezer kilométeres sebességgel haladt el a bolygónk mellett a greenwichi középidő (GMT) szerint hajnali két órakor – ismertették a Slooh Space Camera (Slooh űrkamera) weboldalán.

A Dubaji Csillagászati Csoport azokat a fényképeket is közölte, amelyeket az űrteleszkóp az égboltnak arról a részéről készített, ahol az aszteroida elhaladt, a csillagok fénye miatt azonban nehezen észlelhetőnek bizonyult a jelenség. A 270 méteres kisbolygó 3,4 millió kilométerre közelítette meg a Földet.

Az oroszországi Cseljabinszk fölött éppen egy évvel ezelőtt (február 15-én) robbant fel egy másik aszteroida. A robbanás okozta légnyomás miatt kitörtek az ablakok, számos épületben keletkezett kár és 1200 ember sérült meg.

A cseljabinszki régió illetékesei szombaton a meteorit darabkáival akartak kedveskedni a szocsi olimpia minden érmesének, ám a Nemzetközi Olimpiai Bizottság az utolsó pillanatban lefújta az ajándékozást, és úgy határozott, hogy az olimpikonok csak a játékok után egy külön rendezvény keretében kaphatják meg azokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik