Tudomány

Megépítették a Terminátor karját

Bármit vágnak hozzá, azonnal elkapja.

Az elmúlt években számos példáját láttuk már a robotikának, azonban az igazán izgalmas fejlesztések azok, melyeknél a robot képes egy előre nem látható helyzetet kezelni. Ezért szeretjük a Google önműködő autóit, melyek gond nélkül kezelik a forgalmat; és ettől jó a Lausanne-i Szövetségi Műszaki Főiskola kutatóinak robotkarja is, amely bármit is vágnak hozzá, azonnal elkapja.

Fontos kiemelni, hogy a svájci tudósok nem idomították be a robotot, hanem olyan algoritmussal látták el, amely képes megtanulni, hogy miként kell a különböző alakú repülő tárgyakat elkapni – legrosszabb esetben 20-szor kell valamivel megdobni, de a 21. alkalomtól kezdve mindig és magabiztosan elkapja.

Bár a kar önmagában még inkább csak látványosság, a kutatók reményei szerint a fejlesztésük végeredményeként egy olyan gépet tudnak alkotni, amely képes gond nélkül alkalmazkodni a változó környezethez és helyzetekhez – legyen szó az (önműködő) autók biztonságosabbá tételéről vagy katasztrófahelyzeteknél bevethető mentőrobotokról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik