Tudomány

Kit öljön meg a kocsi? Téged vagy engem?

Ijesztő, de fontos kérdést vetnek fel az önműködő autók.

Philippa Foot évtizedes erkölcsi dilemmája: elszabadult villamos száguld egy vágányon, melyen öt ember fekszik lekötözve, kezünkben pedig egy váltó, mellyel a szerelvényt egy másik sínpárra terelhetjük, ahol viszont egy tehetetlen csecsemőt ítélnénk halálra. Mi a teendő?

Bár a Google önműködő autói több tízezer kilométer után is balesetmentesek, a mindeddig hipotetikus kérdés napról napra valóságosabb, hiszen a kocsit vezérlő szoftver találkozhat olyan helyzettel, ahol döntenie kell: egy szerencsétlenség során saját utasait menti meg, vagy másokat. Egy ilyen szituációt szemléltet a Popular Science magazin.

Eldurran az egyik első kerék és az önműködő terepjáród félrefordul. De ahelyett, hogy balra kanyarodna a szembe jövő forgalom sávjába, a robotjármű jobbra tekeri a kormányt. A fékek csikorognak, a rendszer mindent megtesz a stabilizáció érdekében, de túl nagy a lendület. Mint egy rossz akciófilmben, kirepülsz az útról és irány a szakadék. A robotod, az, amelyikért jó pénzt fizettél, úgy döntött, hogy téged öl meg.

Persze nem a robot döntött így, hanem inkább a programozója, vagy annak főnöke. Vagy épp a törvényhozó, de valaki valamikor felhatalmazta a robotot arra, hogy megválaszolja a Philippa Foot által feltett kérdést.

Ijesztő, de a téma aktualitását mi sem jelzi jobban, hogy az ENSZ gyilkos robotokról tárgyal, míg a Pentagon programnyelvre akarja lefordítani az emberi erkölcsöket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik