Tudomány

Rekordmeleg volt áprilisban

Az idei április ugyanolyan meleg volt, mint 2010 áprilisában, amikor az eddigi legmelegebb középhőmérsékletet mérték globálisan a feljegyzések kezdete, 1880 óta.

Idén áprilisban a szárazföld fölött és az óceánok felszínén 0,77 Celsius-fokkal volt magasabb a globális középhőmérséklet a 20. századi 13,7 Celsius-fokos átlagnál, és elérte a 14,47 Celsius-fokot. A szárazföld fölötti hőmérséklet 1,35 Celsius-fokkal, a tengerek felszínén mért hőmérséklet 0,55 Celsius-fokkal volt magasabb a 20. század átlagánál – közölte az amerikai Nemzeti Óceáni és Légköri Hivatal (NOAA)

Az északi féltekén még nagyobb melegedést mértek: a szárazföld fölötti hőmérséklet 1,54 Celsius-fokkal haladta meg a 20. századi átlaghőmérsékletet. Szibéria középső részén kiugróan magas volt a melegedés, legkevesebb 5 Celsius-fokkal haladta meg az 1981-2010 közötti átlagos térségbeli áprilisi hőmérsékletet.

Az eurázsiai kontinens több mint felén, Észak-Afrikában és Mexikó nagy részén szintén az átlagosnál jóval magasabb hőmérsékletet mérték. Csak Észak-Amerika középső és keleti részén volt az átlagosnál hűvösebb az április.

A déli féltekén a negyedik legmagasabb hőmérsékletemelkedést jegyezték fel a felmérések kezdete óta, 0,82 Celsius-fokkal volt magasabb a földfelszíni és tenger feletti középhőmérséklet a térségbeli átlagnál.

Kelet-Ausztrália egyes térségeiben és Indonézia nyugati részén szintén rekordmeleget mértek. Csak Dél-Amerika egy részén volt az átlagosnál hűvösebb a térségbeli középhőmérséklet.

Európában Nagy-Britanniában a harmadik legmelegebb áprilisi középhőmérsékletet mérték a feljegyzések 1910-es kezdete óta, 1,8 Celsius-fokkal magasabbat az átlagnál. Norvégiában is 2,4 Celsius-fokkal volt magasabb az áprilisi átlaghőmérséklet az 1981-2010-es átlaghoz képes. Dániában a negyedik legmelegebb áprilist jegyezték. 3,0 Celsius-fokkal magasabb volt a havi átlaghőmérséklet.

Az év első négy hónapjában a középhőmérséklet szerte a világon, 0,64 Celsius-fokkal volt magasabb és elérte a 12,6 Celsius-fokot, ami a hatodik legmelegebb ilyen periódus a feljegyzések kezdete óta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik