Tudomány

Keresik a horvát tenger titokzatos köreinek okát

A furcsa körökre véletlenül találtak rá tavaly. Már több mint félszázat fedeztek fel.

Tudományos magyarázatot keresnek a horvát tengerfenéken tavaly felfedezett titokzatos körökre természetvédők és tengerkutatók. “Tökéletesen szabályos körökről van szó, sosem láttam még ilyet” – mondta Mosor Prvan, a spliti Sunce környezetvédő szervezet biológusa.

Zára (Zadar) közelében, Dugi Otok sziget partjainál például 28 található belőlük, átmérőjük 50 centiméter, egyforma távolságra vannak a parttól, egymástól pedig körülbelül 30 méterre. Eddig több mint 50 ilyen kört fedeztek fel Premuda, Molat, Unije, Susak és Srakane szigetek közelében, ám úgy vélik, lesz még több is.

Nem nő növény sem arra

A furcsa körökre véletlenül bukkant tavaly a Sunce, amikor a tengeri fajokat igyekeztek dokumentálni. Először légi felvételekről tanulmányozták a köröket, majd búvárok indultak felfedezni őket.

“A körök közelében nem nő semmi, puszta tengerfenéki homokot találtunk csak. Olyan, mintha óriási dugóhúzóval rángatták volna ki a tengeri neptunfüvet. Nem tudjuk, mikor, hogyan kerültek oda a körök, de azt látjuk, sem a körök peremén, sem a belsejükben nem nő növény” – magyarázta Prvan.

A Sunce azt is vizsgálta, vajon a jelenséget nem illegális, dinamitos halászat vagy olajkutatás okozta-e, ám a két terület szakértői szerint ezek a tevékenységek más nyomokat hagynak.

“Rejtély, hogy kerültek oda. A lakosok nem emlékeznek olyasmire, hogy a volt jugoszláv hadsereg kísérleteket hajtott volna végre errefelé” – kommentálta a jelenséget Prvan.

Fura villanásokat láttak

Úgy véli, a lehetséges magyarázatért a körökön belüli talaj vegyi összetételét kell elemezni és ásatásokat kell végezni. A helyi lakosok közül sokan hiszik, hogy kapcsolat van a körök és a tavaly látott, különös égi felvillanások között.

A 24 sata című horvát hírportál szerint tavaly szeptemberben több helyi lakos látott furcsa, rövid vagy hosszabb villanást a tenger felett, miközben a hadsereg nem gyakorlatozott a térségben.

A Rudjer Boskovic tengeri kutatóközpont igazgatója, Renato Batel szerint a tengerben sok minden történik, ami rendkívülinek tűnik, ám a végén mindenre van tudományos magyarázat.

Van, ahol már meg is magyarázták

Japán egyik szigetének partjainál a helyi búvárok és turisták évek óta felfigyeltek már a furcsa, geometriai formákra, eredetüket azonban nem is sejtették. Ott kiderült, hogy a gömbhalfélék egy új faja a tettes.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik