Tudomány

Nem bír az internettel a kínai állam

Az internetezők számának növekedésével, újabb és újabb honlapok, fórumok és csevegőprogramok előretörésével mind nehezebb az internetes közvélemény állami befolyásolása Kínában.

A témáról a Liencseng Liaovang című, korrupcióellenes szaklap cikkezett kedden. Mint írják: a korábban használt eszközök már nem megfelelőek arra, hogy “helyes irányban” befolyásolják a közvéleményt.

A lap arról írt, hogy a kormány internetes kommentelőket fizet, akiknek a feladata az információk figyelése, és szükség esetén az információk áramlásának befolyásolása. A technológia fejlődésével és a kínai internetezők számának megugrásával ugyanakkor ezek feladata nehezebbé vált, az emberek ráadásul mind bátrabban és mind intenzívebben fejtik ki véleményüket. Az online megfogalmazottakra ráadásul mihamarabb választ kell adni.

A közvélemény változását a becslések szerint kétmillióan figyelik Kína-szerte. Az “onlájn közvélemény elemzését” külön szakmaként tartják számon, és a politika mellett a vállalatok is használják saját és versenytársaik megítélésének követésére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik