Nagyvilág

Felrobbantottak egy ikonikus hajót a gázai kikötőben

A halászhajóval palesztin aktivisták az izraeli blokádot megtörve Európába akartak utazni - közölték a hajóút szervezői.

A 24 méter hosszú, Gáza bárkája nevű, használaton kívüli halászhajót az aktivisták több mint egyéves fáradságos munkával, külföldi pénzadományok segítségével felújították, és kis teherhajóvá építették át. Azt tervezték, hogy több mint 100 utassal a fedélzetén és a Gázai övezetben gyártott hagyományos árucikkekkel megrakva, az izraeli tengeri blokádot belülről megtörve Európába hajóznak vele a következő hónapokban. A robbanásban a hajó súlyosan megsérült.

A merénylet elkövetését eddig senki sem vállalta magára. A Gázai övezetben élőket felbőszítette a hír, azt gyanítják, hogy Izrael áll a háttérben. Az izraeli hadsereg elzárkózott az ügy kommentálásától, az övezetet irányító Hamász radikális palesztin szervezet vizsgálatot rendelt el.


forrás: Europress fotóügynökség

Izrael 2006-ban létesített blokádot a Gázai övezet körül egy katonájának elrablása miatt, aki 2011-ben visszanyerte szabadságát. Az intézkedést 2007 júniusában megerősítették, amikor a Hamász átvette az ellenőrzést az övezet felett. Ez idáig a blokád megtörésére indított valamennyi kísérlet meghiúsult.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik