Tudomány

Nem is gondolná, hogy mi minden okoz mellrákot

17 kemikália szerepel a listán. Az ezekkel az anyagokkal való napi érintkezés növeli a mellrák esélyét.

Egy új amerikai tanulmány a lehető legkevesebb érintkezést tanácsolja azokkal a vegyi anyagokkal, amelyek leginkább növelhetik a mellrák kockázatát, és részét képezik a mindennapi életnek.

Az Environmental Health Protection című szaklapban hétfőn megjelent tanulmány összeállította annak a 17 kemikáliának a listáját, amelyek állatoknál emlőrákot idéznek elő, és amelyekkel sokan naponta érintkeznek. Hangsúlyozták, ugyanezek az anyagok hozhatók összefüggésbe az emberi mellrákkal is.

A benzinben, a gázolajban, a kipufogógázban található anyagokról, illetve a tűzálló vagy folttaszító anyagokról, az oldószerekről, a festékeltávolítókról, az ivóvíz kezeléséhez használt fertőtlenítők származékairól van szó – magyarázta Ruthman Rudel, a newtoni Silent Spring Intézet kutatási igazgatója, a tanulmány társszerzője.

Tanácsok a megelőzéshez

A tudósok azt javasolják a nőknek, hogy a lehető legkevesebb ideig tegyék ki magukat benzin és gázolaj gőzének vagy kipufogógázoknak, főzés közben kapcsolják be a páraelszívót, csökkentsék a megégett ételek fogyasztását, ne vásároljanak poliuretán habbal készült fotelt, díványt, kerüljék a folttaszító szőnyegeket és lakástextileket.

Javasolják azt is, hogy a mellrák megelőzése céljából keressenek olyan hajfestéket, amelyikben nincs perklóretilén vagy más oldószerek, szerezzenek be ivóvíztisztító karbonszűrőt, csökkentsék a házipor mennyiségét úgy, hogy a lakásba lépve vegyék le a cipőt, és használjanak nagy hatékonyságú részecskeszűrővel ellátott porszívót.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!