Tudomány

Elrabolták a magyar aranyvonatot

Az amerikai hadsereg 1945. május 11-én elfogta és hadizsákmánynak minősítette a magyar nemzeti kincseket és zsidóktól elrabolt értéket szállító aranyvonatot.

A magyar aranyvonatot a nyilasok készítették fel, a szerelvény 1945. január 23-ig a nyugati határszélen fekvő Fertőbogoz környékén állomásozott. Innen Toldy Ferenc vezetésével haladt fokozatosan nyugati irányban a Német Birodalom területén, a szovjet frontvonaltól biztonságos távolságban állomásozva – írja a Rubicon.hu.

Felbecsülhetetlen érték

A 77 vagonból álló szerelvényen szállított kincsekről nincs pontos információ. Annyi biztos, hogy felpakolták rá a Magyar Nemzeti Bank harminc tonna aranykészletét,  amely a pengő aranyfedezete volt. A vonaton utazott az ország magas összegű devizatartaléka, a letétbe helyezett értékek és felbecsülhetetlen értékű dokumentumok, mint Mátyás király corvináit, az Országos Széchényi Könyvtár és a Magyar Tudományos Akadémia értékei, valamint a méretetalon platina rúdjai.

A vonaton volt a magyarországi zsidóság kifosztása során megszerzett vagyon is, nemesfémek és pénz mellett számos műkincs, illetve egyéb gyűjtemény, rengeteg ékszer, drágakő, illetve ezüstnemű is rejtőzött a vagonokban. Az aranyvonat kincseinek értékét csak becsülni lehet, vélhetően megközelítette – mai árfolyamban mérve – a négy milliárd amerikai dollárt. Ehhez került még a január végi indulás során három kocsi ezüstnemű.

A Toldy vezette vonaton csak a nyilasok által megbízott kísérők és a Magyar Nemzeti Bank tisztviselői tartózkodtak, így jutott el Bécsújhelyig, majd hónapok alatt Salzburg irányában haladt tovább. A bombázások miatt egy időre a Tauern-alagútban rejtették el, majd innen továbbindulva, Salzburgtól mintegy 100 kilométerre találkozott az amerikai hadsereggel, amely lefoglalta a kincseket.

Még Ausztria is kapott belőle

Az aranyvonat által szállított vagyon tehát bizonyos szempontból csöbörből vödörbe került. Számos tiszt saját vagyonát gyarapította a lefoglalt kincsekből vagy katonái közt osztogatta. Mark Clark, az Ausztriát megszálló amerikai hadsereg főparancsnoka úgy vélte, az Aranyvonat által szállított kincsek tulajdonosait nem lehet meghatározni, ezért azok visszaadása sem lehetséges Magyarország számára. Később a vonaton szállított vagyon egy részét az Egyesült Államok háborús költségeinek enyhítésére használhassa fel.

A magyarországi zsidó kárvallottak és a magyar pénzügyminiszter is tárgyalásokat folytatott az amerikaiakkal, ennek következményeként a Magyar Nemzeti Bank vagyonának egy része 1947 nyaráig vissza is került Budapestre. Ám a műkincsek nagy részét 1948 júliusában elárverezték. Számos hazánkból származó festmény Ausztriába került kárpótlásként, mondván, a Magyarországon lezajló államosítás nyugati szomszédunk polgárait is megkárosította…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik