Tudomány

Peking gyorsvasúttal kötné össze Kínát az USA-val

A vonatok a terv szerint a Bering-szoros alatt építendő kétszáz kilométeres alagúton jutnának át Ázsiából Amerikába.

A China Daily számolt be a meghökkentő tervről, amelynek megvalósításáról egyelőre még semmilyen hivatalos döntés nem született, és egyike lenne négy nagyszabású vasútvonal-építésnek, amelyeket Peking tervbe vett. Az egyelőre csak a nem túl fantáziadús „Kína-Oroszország-Alaszka-Kanada” néven ismert projectről a kínai állami sajtóban megjelent hírek szerint már „zajlanak a megbeszélések”.

A vasútvonal 13 ezer kilométer hosszú lenne. A Kína északkeleti részéről induló vonal Szibérián át érné el a Bering-szorost, amely alatt egy kétszáz kilométer hosszú alagúton át jutna el Alaszkába, onnan Kanadába, majd tovább haladna végső céljához az Egyesült Államokhoz. A vonal háromezer kilométerrel lenne hosszabb, mint a Transz-Szibéria vasútvonal, és az utazás két napba telne a szupergyorsvonatokkal. És a terv szerint teljes egészében Kína fizetné és építené fel – feltéve persze, ha – és ez egy nagy HA – az Egyesült Államok, Kanada és Oroszország engedélyezné.

A tervvel kapcsolatban a Guardian megpróbálta elérni a vasútmérnököt, aki az ötlet szülőatyja, de irodájában nem tudták elérni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik