Tudomány

Három vaginája van a kengurunak

Kettőt arra használ, ami mindenkinek elsőként eszébe jut, a harmadikat azonban szigorúan a szülésnek tartja fenn. Nem luxus ez, a hímnek két pénisze van...

 

A kenguru eleve nagyon furcsa állat. Gondoljunk csak bele, egy két lábon ugráló emlősről beszélünk, amelyik a farkán támaszkodik, születésekor pedig annyira fejletlen és apró, hogy szinte elvész anyja bundájában. Arról nem is beszélve, hogy élete első heteit egy bőrzacskóban tölti a mamája hasán.

Nincs ezzel semmi baj, megszoktuk,sőt így szeretjük őket. Ami igazán megdöbbentő, az a “szexuális életük”. Nekik is, mint bármely emlősnek két petefészkük és két petevezetékük van. Csakhogy emellett csak az erszényesekre jellemző módon két különálló, szeparált méhvel rendelkeznek.

Mindkettő egy vaginába nyílik, amely viszont kétfelé, két oldalsó hüvelyre ágazik. Továbbra is belülről kifelé haladva a két hüvely ismét “összefut”, önálló nyílásokkal csatlakoznak egy harmadik vaginába, ami a nemi csatorna és az elvezető húgyutak közös kivezető csatornája a külvilág felé. Így néz ki a rendszer:


Ed Yong

Használata pedig a következő. Ha a hölgy úgy érzi, megérett az anyaságra, ezt vizeletében elrejtett szagokkal adja az erősebbik nem képviselőinek tudtára. Ezután következik az urak “enyém a nő” felkiáltással indított összecsapása, amit a leendő ara bamba majszolgatással unatkozik végig. Ha megvan a győztes, gondolkodás és kérdés nélkül leszakítja a gyümölcsöt: hosszan, 15-20 percen keresztül tart a nász.

Sok faj hímjének a makkja hosszan meghasadt, magyarul két vége van, ennek köszönhetően mindkét méhbe gond nélkül és egyszerre juttatja el magját. Ezután az irányítás a kismama kezébe kerül: képes befolyásolni, hogy mikor szülessen meg a kicsi. Ha megtörtént, az alig babszemnyi kis állat világra jön és elfoglalja helyét anyja erszényében.

Ez a rendszer lehetővé teszi, hogy a kenguru gyakorlatilag megszakítás nélkül terhes legyen, és egyszerre akár három, különböző fejlődési stádiumban lévő utódot gondozzon. Míg az egyik megszületik, majd az erszényben pusztítja a tejet, a másik vígan fejlődhet az anya méhében. A harmadik, sihederkorú pedig már az erszényen kívül botladozva fedezi fel a világot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik