Tudomány

Kígyók árasztották el Gran Canariát

A spanyol üdülőszigetet valósággal megszállták a kaliforniai királysiklók.

Az állatok az emberre nézve ártalmatlanok, de veszélyeztetik a helyi állatvilágot – mondta el Ramon Gallo természetvédő. Csütörtökön és pénteken nemzetközi szakértők tartanak tanácskozást az egzotikus hüllőkkel szembeni harc eszközeiről. A kígyók valószínűleg olyan háziállatként tartott hüllők utódai, amelyek elszöktek tulajdonosuktól, vagy szabadon engedték őket. Gran Canarián aztán a szaporodáshoz ideális körülményekre találtak.

Gallo úgy véli, veszély fenyegeti a Kanári-szigetek biológiai sokszínűségét. A természetvédő szerint kaliforniai királysiklót először 1998-ban láttak Gran Canarián. Az enyhe, napos klíma ideális életkörülményeket nyújt a hüllőknek. Mivel a szigeten nincsen természetes ellenségük és számos gyíkot ejthetnek zsákmányul, gyorsan elterjedtek. A kígyók felfalják a sziget őshonos állatait, például a kanári gyíkot.

A kaliforniai királysikló akár 1,8 méteresre is megnőhet. A Gran Canarián elsősorban albínó változata terjedt el: világossárga csíkok és rózsaszínű szemek jellemzik. Gallo elmondása szerint 2007 óta összesen kétezer állatot ejtettek el a vadőrök vagy a lakosok, ehhez speciálisan képzett sólymokat, kutyákat, illetve csapdákat is bevetettek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik