Tudomány

300 millió forintba került a kiszuperált szovjet űrkapszula

Egymillió euróért (305 millió forint) talált gazdára egy kiszolgált szovjet űrkapszula egy szerdai brüsszeli árverésen.

Egy európai telefonos licitáló tette a győztes ajánlatot az űreszközre – közölte az árverést szervező Lempertz aukciósház.

Az 1,9 tonnás, 2,2 méter magas és 2,8 méter átmérőjű űrtörténeti műtárgy kétszer is megjárta a világűrt, és állítólag még most is üzemképes. Noha akár három személy is elfér benne, az űrkapszulát mindkét alkalommal – 1977-ben és 1978-ban – személyzet nélkül bocsátották fel a Kozmosz szovjet űrprogram részeként.

A Lempertz azt remélte, hogy a tudománytörténeti “ereklyéért” akár 1,4 millió eurót is megadnak. Az objektumot a brüsszeli árverés előtt Berlinben és Düsseldorfban is kiállításon tették közszemlére.

Ugyancsak a vártnál kevesebbért, 50, illetve 55 ezer euróért kelt el a szerdai aukción két Szokol-KV2 “márkájú” űrhajósruha.

Az egyik “történelmi” szkafandert Alekszandr Kaleri orosz asztronauta viselte 1999. augusztus 17-én, amikor egy Szojuz-TM24 típusú űrhajón a Mir űrállomásra utazott, a másikat Michael Foale brit-amerikai űrhajós öltötte magára 2003-ban a 8. ISS-expedíció alkalmával, amikor egy Szojuz TMA3 fedélzetén repült a Nemzetközi Űrállomásra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik