Tudomány

Űrtaxisokat keres a NASA

urhajos(960x640)(1).jpg (űrhajós, )
urhajos(960x640)(1).jpg (űrhajós, )

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) újabb pályázatot írt ki űrtaxiprogramjára, amelynek keretében magánvállalatokkal együtt fejleszti azokat az űrhajókat, amelyek a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) szállítanának űrhajósokat.

Az Egyesült Államok a magas fenntartási költségek és biztonsági aggályok miatt 2011-ben szüntette be űrrepülőgép-flottájának működését, azóta elsősorban orosz, valamint európai és japán kapacitásokra kénytelen támaszkodni az ISS eléréséhez.

A NASA által tavaly augusztusban megkezdett kereskedelmi program keretében most újabb vállalkozókat vonnának be az ügynökséggel jelenleg együttműködő Boeing, Space-X és a Sierra Nevada Corp. cégek mellé.

A NASA eddig két céggel összesen 3,5 milliárd dollár értékű szerződést kötött teherszállítási feladatok ellátására. Azóta a Space-X 2012 Dragon nevű teherűrhajója révén az első sikeres magánrepülést is végrehajtotta az ISS-re 2012 májusában. Ez év szeptemberében sikeresen dokkolt az Orbital Sciences Corp. amerikai magánvállalat pilóta nélküli űrhajója, a Cynus a Nemzetközi Űrállomáson.

Az Obama-kormányzat a készülő 2014-es költségvetésből mintegy 800 millió dollárt szánna az űrtaxiprogram folytatására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik