Tudomány koronavírus

Megtalálták egy halálos kór ellenszerét

A Szaúd-Arábiából terjedő MERS koronavírus természetes emberi ellenanyagait találta meg egy kínai és egy amerikai kutatócsoport.

A légúti megbetegedését okozó MERS (Middle East Respiratory Syndrome) vírust 2012-ben mutatták ki először, fertőző gócok alakultak ki a Közel-Keleten, és elszigetelt esetek fordultak elő az egész világon. A szaúd-arábiai hatóságok a hét végén közölték, hogy az elmúlt hetekben 26 új fertőzés történt, közülük tíz végződött halállal. Ezzel a MERS-es esetek száma 339-re, a halálozásoké 102-re emelkedett az országban.

Jelenleg se védőoltás, se gyógymód nincs a MERS okozta súlyos légúti megbetegedés ellen, amely köhögéssel, lázzal, légzési nehézségekkel jár, és tüdőgyulladáshoz, veseelégtelenséghez vezethet. Két kutatócsoport hétfőn bejelentette, hogy úgynevezett semlegesítő ellenanyagokra bukkant – tudósít az MTI. Ezek megakadályozzák, hogy a vírus egy része receptorokhoz kapcsolódjon, és ezáltal azt, hogy emberi sejteket fertőzzön meg. Az ellenanyagok olyan fehérjék, amelyeket az immunrendszer állít elő, hogy az idegen vírusokat és baktériumokat felismerjék.

A semlegesítő ellenanyag nemcsak felismeri az adott vírust, hanem meg is akadályozza, hogy a gazdatest sejtjeit megfertőzze, így végül kitisztítja az infekciót az emberi vagy állati szervezetből. Ezek mentén hosszabb távon megvan a lehetősége, hogy a tudósok védőoltást vagy gyógymódot fejlesszenek ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik