Tudomány

Kipusztulnak, mert a kínaiak megeszik őket

Ha minden jól megy, tilos lesz a majom agyát kikanalazni a fejéből és a bébitobzoskát sem ehetik meg rák ellen. Jó pár fajnak csak akkor van esélye a túlélésre, ha a kínaiak nem eszik meg őket.

Új, a védett fajokat szigorúbban védő törvény bevezetésén dolgoznak Kínában, ami börtönnel sújtaná a védett állatok elfogyasztását. Eddig ugyanis egy nem is annyira kis kapu miatt a védelmi intézkedések nem tűntek elég hatásosnak. Hiába volt tilos a veszélyeztetett fajok vadászata, megvásárlásuk és megebédelésük mindeddig törvényes.

Nem egy faj került a kipusztulás szélére, amiért húsa vagy egyes testrészei Kínában luxuscsemegének, vagy hagyományosa varázsszernek számít. Gondoljunk csak a cápákra, tigrisekre, orrszarvúkra. A kielégíthetetlen kereslet miatt több faj már az egész világban a puszta létéért küzd. Magában Kínában is van mit védeni, az országban él a Föld gerinces fajainak 10 százaléka, köztük 420 veszélyeztetett állatfaj.

Néhányuknak tényleg az jelentené a túlélést, ha a kínaiak nem ennék meg őket. Az egyik ilyen a piszeorrú majom, esetében az elfogyasztás módja is gyomorforgató – legalábbis a mi szemünkben. A helyes kis állat szőrét hatásosnak tartják reuma ellen, a húsa pedig, de főleg az agya kedvelt csemege – a koponyájából kanalazzák ki.

De a fazékban végezheti a tobzoska is, ez a kissé esetlen, de annál valószínűtlenebb formájú állat. A kínaiak szerint elsősorban a magzatok, az állat vére és egyes részei segítenek az asztma és a rák legyőzésében. Miután a tobzoska kilójáért 160 dollárt, azaz körülbelül 35 ezer forintot adnak, egész Délkelet-Ázsiában megfogyatkozott a számuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik