Tudomány

Mennyit ér egy digitális lélek?

Egy holland hallgató eladta minden személyes adatát - az árából vehet egy Ladát.

Ebben az esetben a “minden” szó használata teljesen indokolt, ugyanis az adatcsomag tartalmazta az összes elképzelhető információt: egészségügyi adatai, helymeghatározási adatai, személyes naptárának összes bejegyzése, minden elektronikus levelezése és csevegése, böngészési előzményei és fogyasztói preferenciái.

Az aukciót hirdető Shawn Buckles legnagyobb szerencséjére mindezért nem egy gonosz multi adott 350 eurót (kb. százezer forintot), hanem a The Next Web nevű híroldal, amely a hallgatóval együtt kívánta felhívni a köz figyelmét arra, hogy az emberek általában nincsenek tisztában adataik értékével.

S bár az világos, hogy a Google és a Facebook abból él, hogy (némi csúsztatással) minket árul; ahogy az is, hogy számos nagyvállalatnak fáj (egyes) adatainkra a foga, az továbbra sem tisztázott, hogy pontosan mennyit is érnek az emberek által “termelt” adatok.

Az árverés mindemellett arra is felhívja a figyelmet, hogy lassan kezd elmosódni a személyes és a nyilvános adat közötti határvonal. Míg a hallgató e-mailjei természetesen személyesek, az már kérdéses, hogy például egy adott város által küldött levelek száma személyes információnak számít-e. Az utóbbit pedig nehéz az előbbi nélkül kiszámolni.

Ti mennyi pénzért adnátok fel életetek minden lejegyzett adatát?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik