Tudomány

Szabad szemmel látható a Mars

Áprilisban az éjszakai égbolt legfényesebb "csillagaként" parázslik a vörös bolygó.

Nappal való szembenállását, azaz oppozícióját április 8-án érte el a Mars, ettől kezdve napokig vörösen ragyog majd az égbolton. Sötétedés után kelet–délkeleti irányban, éjfél körül déli irányban, 37 fok magasan a látóhatár fölött, a hajnali szürkület kezdete előtt pedig nyugat-délnyugat felé kell keresni. Földünkhöz legközelebbi helyzetbe 14-én kerül, amikor „csak” 92 millió kilométer távolságra lesz tőlünk.

A Mars földközelségei 26 hónaponként ismétlődnek, vagyis valamivel több mint két évet kell várni a következő ilyen jelenségre. Ilyenkor a pályáján valamivel gyorsabban haladó Föld „lekörözi” a nagyobb naptávolsága miatt lassabban mozgó Marsot. A bolygó pályaellipszisének térbeli helyzete miatt az augusztus környékén bekövetkező szembenállások (az ún. „nagy oppozíciók”) a leglátványosabbak, ilyenkor a Mars még a mostaninál is fényesebb és akár 56 millió km-nél is közelebb kerülhet a Földhöz. A következő ilyen nagy oppozíció 2018. július végén lesz.

A következő napokban tehát derült égbolt esetén bárki megfigyelheti a Marsot, de az igazi élmény a távcsöves megfigyelés jelenti. A Magyar Csillagászati Egyesület szerint érdemes ellátogatni egy bemutató csillagvizsgálóba Marsot nézni. A jelenlegi oppozíció során a bolygó északi félgömbjére fogunk jobban rálátni, itt nem figyelhetők meg olyan markánsan megjelenő sötétebb felföldek, mint a délin.

A pólussapka viszont annál jobban látszik, szintén feltűnő a Mare Acidalium, amely igencsak kitűnik az északi félgömb sivatagos területeiből. Természetesen a déli félgömb objektumait is megfigyelhetjük azokat, amelyek az egyenlítő környezetében helyezkednek el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik