Tudomány

Szabad szemmel látható a Mars

Bihari Dániel
Bihari Dániel

újságíró. 2014. 04. 09. 11:11

Áprilisban az éjszakai égbolt legfényesebb "csillagaként" parázslik a vörös bolygó.

Korábban a témában:

Nappal való szembenállását, azaz oppozícióját április 8-án érte el a Mars, ettől kezdve napokig vörösen ragyog majd az égbolton. Sötétedés után kelet–délkeleti irányban, éjfél körül déli irányban, 37 fok magasan a látóhatár fölött, a hajnali szürkület kezdete előtt pedig nyugat-délnyugat felé kell keresni. Földünkhöz legközelebbi helyzetbe 14-én kerül, amikor „csak” 92 millió kilométer távolságra lesz tőlünk.

A Mars földközelségei 26 hónaponként ismétlődnek, vagyis valamivel több mint két évet kell várni a következő ilyen jelenségre. Ilyenkor a pályáján valamivel gyorsabban haladó Föld „lekörözi” a nagyobb naptávolsága miatt lassabban mozgó Marsot. A bolygó pályaellipszisének térbeli helyzete miatt az augusztus környékén bekövetkező szembenállások (az ún. „nagy oppozíciók”) a leglátványosabbak, ilyenkor a Mars még a mostaninál is fényesebb és akár 56 millió km-nél is közelebb kerülhet a Földhöz. A következő ilyen nagy oppozíció 2018. július végén lesz.

A következő napokban tehát derült égbolt esetén bárki megfigyelheti a Marsot, de az igazi élmény a távcsöves megfigyelés jelenti. A Magyar Csillagászati Egyesület szerint érdemes ellátogatni egy bemutató csillagvizsgálóba Marsot nézni. A jelenlegi oppozíció során a bolygó északi félgömbjére fogunk jobban rálátni, itt nem figyelhetők meg olyan markánsan megjelenő sötétebb felföldek, mint a délin.

A pólussapka viszont annál jobban látszik, szintén feltűnő a Mare Acidalium, amely igencsak kitűnik az északi félgömb sivatagos területeiből. Természetesen a déli félgömb objektumait is megfigyelhetjük azokat, amelyek az egyenlítő környezetében helyezkednek el.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

WASHINGTON, DC - DECEMBER 7 : President Donald J. Trump stops to speak with reporters and members of the media as he walks to board Marine One and depart from the South Lawn of the White House on Friday, Dec. 07, 2018 in Washington, DC. (Photo by Jabin Botsford/The Washington Post via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.