Tech

Áprilistól veszélyessé válhatnak az ATM-ek

Mintegy másfélmillió ATM - a világ összes automatájának a kétharmada - működik jelenleg is a 12 éves Windows XP operációs rendszer alatt, aminek a támogatása áprilisban megszűnik. Az ATM-ek nem kapnak biztonsági frissítéseket és az esetleges hibákat sem javítják.

A vártnál lassabban állítják át a bankok ATM-eiket az elterjedt Windows XP-nél modernebb rendszerekre, így április 8. után – a redmondi vállalat akkor fejezi be hivatalosan az XP támogatását – kénytelenek lesznek külön megállapodás alapján fizetni a Microsoftnak a további szupportért (biztonsági frissítések, hibakezelés).

Az egyedi szupport és a jövőbeni átállás költségei meglehetősen nagyok, a Reuters által idézett becslés szerint a nagy brit bankoknak egyenként 100 millió dollár körül kell majd költeniük, hogy az automaták hackerbiztosak maradjanak.

A legnagyobb probléma az, hogy ha a szupport megszűnik, az XP nem kap ezentúl havi frissítéseket, így az esetlegesen feltárt biztonsági réseket rosszindulatú hackerek vagy vírusok ki tudják használni. Természetesen annak nincs nagy valószínűsége, hogy egy bankautomatát valaki meg tudjon hackelni, de az adott alkalmazás (pénzfelvétel) miatt a világ egyik legbiztonságosabb rendszerigényű alkalmazásáról van szó, azért résen kell lenni. A Windows XP Embedded verziója még két évig támogatott lesz, meglepő azonban, hogy ez nem terjedt el túlságosan, így a kérdéses ATM-ek többsége érintett az idei határidő által.

Az átállási folyamat már csak azért is lassú lesz, mivel az IT-iparban csak korlátozott számú szakértő illetve erőforrás áll rendelkezésre a feladathoz, akiknek most egyszerre kéne mindenhol dolgozniuk.

A Microsoft egyébként már 2007-ben jelezte, hogy az XP támogatása idén megszűnik, tehát azt nem lehet mondani, hogy a bankokat és az ATM-kezelőket váratlanul érte a dolog. Bár az is igaz, hogy a válság és a következtében változó szabályozás miatt 2008-ban más irányba indultak fejlesztések. A bankok között van olyan, ami még idén tervezi az átállást, de pl a LLoyds csak 2016-ban tervezi befejezni a migrációt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik