Tudomány

Pénzt vernek az ezüst kincsből

Húszezer darab korlátozott kiadású érmét önt a brit pénzverde egy 1941-ben elsüllyesztett hajóról felhozott ezüst rudakból.

Az Odessey amerikai cég által végzett feltárás nyomán mintegy 2800 darab 38 millió font értékű ezüstrúd került vissza a királyi pénzverdéhez. Az április 21-én forgalomba kerülő érmék darabja 30 fontba kerül, és elsősorban olyan gyűjtőknek szánja a pénzverde, akiket érdekel a tengerészettörténet.

Az SS Gairsoppa brit teherhajót 1941. február 17-én süllyesztette el egy német tengeralattjáró Írország partjai közelében. Húsz perc alatt elmerült a hullámsírban. A hajó Indiából tért vissza Nagy-Britanniába. Liverpoolba tartott, de a viharos vizeken fogytán volt az üzemanyaga, ezért az ír Galway felé vette útját, amikor a német tengeralattjáró célba vette. Bár a 85 fős legénység 32 tagjának sikerült mentőcsónakba szállnia, mindössze három matróz tudta megközelíteni két hét elteltével az ír partokat, és közülük csak egy ért partot.

A roncsot 2011 nyarán találták meg csaknem 4700 méter mélységben, mintegy 480 kilométerre az ír partoktól, de csak hónapokkal később erősítették meg, hogy az SS Gairsoppáról van szó. A hajó 800 méterrel mélyebben fekszik az óceánban, mint a Titanic roncsai. Az SS Gairsoppa rakománya a legnagyobb mennyiségű nemesfém, amelyet valaha tengerfenéken felfedeztek.

Ajánlott videó