Nagyvilág

Tévedett a felakasztott király szelleme

Befejeződtek az ásatások annál az indiai romnál, ahol egy köztiszteletben álló hindu szent ember álma szerint kincs rejtőzik. Egy király szelleme súgott neki, de csupán néhány csont és égetett tégla került a felszínre.

A kincsvadászat október 18-án kezdődött az észak-indiai Uttar Prades államban, miután Shobhan Sarkar elmesélte álmát az indiai kormány egyik miniszterének, aki nem sokkal korábban tett látogatást nála. A vallási tanító szerint a brit gyarmatosítók elleni lázadása miatt 1858-ban felakasztott Rao Ram Baks Szing király szelleme mondta neki álmában, hogy gondoskodjon a majdnem 50 milliárd dollárt érő kincsről, amelyet a néhai uralkodó Uttar Prades állambeli erődítménye alá rejtettek.

Az ásatási munkálatokat vezető Praveen Kumar Mishra szerint a kincsvadászatot felfüggesztették. Az indiai kormány 1,6 millió rúpiát (5,6 millió forint) költött a munkálatokra.

Az ország kulturális emlékműveinek régészeti tanulmányozásáért, megóvásáért felelős hivatal, az Archaeological Survey of India szerint az első ásatás alkalmával néhány tárgyi leletet találtak, mígnem kalcium-karbonát lerakódásokhoz értek. A szakemberek szerint nincs rá remény, hogy az üledékes kőzeten túl bármilyen régészeti leletre bukkannának, mivel a második körben már kövekbe ütköztek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik