Tudomány

1800 éves emberi maradványokat találtak a gyerekek

Játék közben bukkant két gyerek a különleges leletre Arizona északnyugati, elhagyatott dombjai között tavaly.

A csontváz valószínűleg egy amerikai bennszülötté lehetett, aki úgy 1800 évvel ezelőtt élt a szerdán nyilvánosságra hozott antropológiai jelentés szerint.

A Colorado Citytől délkeletre talált szinte teljes csontváz korának meghatározása a közelmúltban fejeződött be. A vizsgálatra felkért szakértő, Kelly-McLaughlin antropológus azonban elmondta: amint kinyitotta a csontokat tartalmazó dobozt, azonnal tudta, hogy nagyon korai leletről van szó.

A tudós szerint egy férfi csontjai kerültek elő, azt azonban nem lehet tudni, hány éves lehetett, amikor meghalt. A jó állapotú csontvázban a test csontjainak 85 százaléka megmaradt. A maradványokon megfigyelhetők a klasszikus prehistorikus jegyek: az üledékes talaj miatt mélyen elszíneződött csontok és a súlyosan szuvas fogak.

Rendkívüli, de nem ritka

A kutatónő különleges leletnek nevezte a csontvázat, és úgy vélte, az elhunytat annak a csoportnak a tagjai temették el, akik között élt. Hozzáfűzte ugyanakkor, hogy rendkívüli, de nem ritka leletről van szó, ugyanis hasonló prehistorikus maradványokkal szinte évente, másfél évente megkeresik.

A maradványokat felfedező két gyerek az édesanyjával kirándult tavaly novemberben az Arizona és Utah határán fekvő vidéken, ahol a fiatalok vették észre a földből kiálló csontokat. Először állati maradványokra gondoltak, ám amikor előkerült egy koponya, riadóztatták a helyi hatóságokat. Az orvos szakértői vizsgálat után küldték el a csontokat az antropológus szakértőhöz.

Kelly-McLaughlin elmondta: szándékában áll felkeresni a környék indián törzsi vezetőit, hogy méltó helyen újra el lehessen temetni a maradványokat. A tudós szerint egy évbe telhet ennek megszervezése és lebonyolítása.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik