Tudomány

Ömlöttek hazafelé a szerelmes gólyák

Szinte bedugultak az égi országutak, annyi gólya jött haza a hétvégén. Köztük Halász és Hajnal, a leghíresebb magyar gólyapár.

Halász és Hajnal életét hetedikéve figyelhetjük webkamerán keresztül, az elmúlt években több millió oldalletöltés volt a gólyakamera oldalán, s a Halász család rendszeresen szerepelt a különböző médiák híradásaiban is – közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

Valószínűleg pénteken érkezhettek meg a Kárpát-medencébe a fehér gólyák első nagyobb csapatai. A webkamerás fészkek közül Röszkére és Nagybajomba, valamint az erdélyi Sáromberkére is megérkezett a fészek egy-egy lakója. Azóta némelyikbe a párjuk is megjött, s vasárnap Zalaistvándra is megjött az első lakó.

Tíz napja érkeztek olyan hírek, például az izraeli Hula-völgyből, hogy az ottani esős időjárás miatt sok-sok gólya “feltorlódott” és vonulásában néhány napos kényszerpihenőt töltött a Közel-Keleten. Talán ennek és a hét második felében régiónkban tapasztalható erőteljes déli áramlásoknak is köszönhető, hogy ezen a hétvégén ilyen tömegesen érkeztek meg hazánkba a gólyák.

Esős, hideg időben a gólyák és más nagytestű vonuló madarak nem tudnak a felszálló meleg légáramlatokon a magasba emelkedni, így az ilyen napok a vonulásukat hátráltatják. A fiatal jeladós madaraknak viszont eszük ágában sincs hazajönni, de őket nem is sietteti a költés kényszere. Két-hároméves korukig kóborolnak, némelyikük addig még Európába sem jön vissza. Egyelőre a négy Afrikában lévő és aktív fiatal jeladós gólyánk továbbra is Szudán déli részén és Tanzániában van.

A szerelem nem ismer határokat

Egy horvátországi gólyapár a mindent legyőző szerelem példaképe is lehetne. Ez már a tizenkettedik év, hogy a hím visszatért a szeretett nőstényhez, aki nem tud repülni, ezért Horvátországban marad télen is. Történetüket ide kattintva olvashatja.

gólyafészek-adatbázis frissen feltöltött adatain is jól látszik, hogy nemcsak a webkamerával megfigyelt fészkekbe, hanem országszerte sok fészekbe ezen a hétvégén érkeztek meg gólyáink.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik