Tudomány

Hazajött az első fekete gólya

A madár gemenci otthonába érkezett meg, mindennapjait webkamerán követhetjük.

Idén rekordgyorsasággal jelentek meg az általában március közepén érkező fekete gólyák, a legtöbbjük a Sió csatorna torkolata és a déli országhatár közötti, Duna-menti védett erdőterületen fészkelnek kora tavasztól késő őszig – írja a Greenfo.hu. A madarak többsége március 15-e után érkezik meg a faj legnagyobb hazai állományának otthont adó Gemenci erdőbe. Az első gólya életét ide kattintva követheti nyomon.

A fekete gólya Magyarországon a középhegységi és dombvidéki, valamint a síkvidéki folyó menti erdeinkben egyaránt fészkel. Az utóbbi években elszórtan a Duna-Tisza közi hátságon is ismerünk lakott feketególya-fészkeket – írja a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. Egész fészkelőterületén veszélyeztetett faj, hazánkban a fokozottan védett kategóriába tartozik.

Legkedveltebb élőhelyei a csendes vízfolyásokkal, tavakkal váltakozó erdős területek, amelyekből nem hiányoznak az idős hagyásfák vagy az egykori legelőerdőkből visszamaradt öreg kocsányos tölgyek. Hegyvidéken elsősorban az öreg bükkösökben vagy fenyvesekben fészkel. Az egyes párok területhűsége rendkívül változó. Vannak olyanok, amelyek hosszú évek óta azonos fán és fészekben költenek évről-évre, mások évente újabb fészket építenek.

A fészek általában lapos, nagy kerek építmény, amelyik a megfelelően zavartalan helyen a többéves lakottság után néha különösen nagyméretűvé válhat. A fészek általában viszonylag alacsonyan, 10-15 méteres magasságban helyezkedik el. A párok március elejétől már megfigyelhetők a fészkek környékén, vagy a fészken álldogálva. A tojásokat lombfakadás idején, április első harmadában rakják le, gyakran már az első tojás lerakása után megkezdődik a kotlás.

Leginkább az erdőkben csendesen folydogáló patakokban, tocsogókban vagy az erdők övezte tavak mentén keresik táplálékukat. Követik a patakok folyását s a mederben gázolva szedegeti össze az apró halakból, békákból, rovarokból álló menüt. A tavakban akár hasig a vízbe gázolva, a csőrével tapogatva vadászik apró halakra és egyéb élőlényekre, néha a folyók mentén a zátonyokon sétálva keresi táplálékát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik