Tudomány

Ködös rémálommá vált a tini élete

Naponta 20 órát alszik, ébrenléteit is kómában tölti. Vagy dühöng. Ez a Csipkerózsika-szindróma, egy olyan alvászavar, amely rémálommá változtatja az ember életét.

Chris Stimac tipikus amerikai középiskolás srác volt: kedves fiú sok baráttal, sportolt, jól tanult. Imádta a focit, minden vágya volt a majdani egyetemének csapatában játszani. Egy télen aztán minden megváltozott. Az egész azzal kezdődött, hogy Chris összeszedett egy influenza-szerű betegséget, ami megváltoztatta. Komor hangulatba került, állandóan kimerültnek érezte magát. Rengeteget aludt, ébren töltött kevés idejét is szinte kábulatban töltötte, csupán akkor hagyta el a szobáját, amikor evett vagy a mosdóba ment.

Nem mindegy, hogy alszik az ember

Idén március közepén tartják az alvás világnapját, felhívva a figyelmet a különböző alvászavarokból eredő problémákra. A fejlett országokban a lakosság mintegy harminc százalékát érinthetik különböző alvásbetegségek, Magyarországon a helyzet ennél is rosszabb. Hazánkban március 11-én rendezték a World Sleep Day 2014. központi rendezvényét.

Alvás és ébrenlét határán

Hihetetlen étvágya volt, egyszerre képes volt felfalni egy hatalmas pizzát. Ha pedig nem teljesült azonnal bármilyen kívánsága, komoly dührohamokat kapott, ordibált, obszcén szavakat kiáltozott. Mindez egy-két hétig tartott, de a tünetek egy év múlva ismét visszatértek. Azután pedig Christ évente több alkalommal is elővette ez a furcsa állapot. A srác élete gyökeresen megváltozott, „tünetmentes” időszakait az iskolai felzárkózás töltötte ki.

Az orvosok hosszú idő, számtalan vizsgálat után megállapították: a fiú egy ritka alvászavarral, a Kleine-Levin-szindrómával küzd. A világon mindössze 700 ilyen beteget tartanak számon, eredete, gyógymódja nem ismert. Feltételezések persze vannak – mondja Emmanuel Mignot, a Stanford Egyetem alvásszakértője. Az egyik elmélet szerint autoimmun, vagy fertőzéses megbetegedésről van szó, míg mások úgy vélik, valamilyen anyagcserezavar okozhatja. Gyanítanak ugyanakkor a háttérben genetikai tényezőket is.

Alig él az ember

A Kleine-Levin szindrómát igen találó módon Csipkerózsika-szindrómának is. Elsősorban kamasz fiúkat érint, legfőbb jellemzője a rendkívül hosszú, akár napi 20 órás alvásidő, ami túlzott evési ingerrel és táplálékbevitellel párosul.  Leggyakoribb tünetei az ingerlékenység, letargia, fáradtság, apátia és tájékozódási zavarok. Ezeken túl súlyos viselkedésbeli eltérések figyelhetőek meg, például szokatlan szexuális vágy, esetleg mély depresszió alakulhat ki.

Chris Stimacnak sikerült bejutnia egy főiskolára, de bárhogy is igyekezett, az első évet betegsége miatt ki kellett hagynia, ami teljesen összetörte. Ma már 24 éves, biztos munkahelye és menyasszonya van. A Kleine-Levin szindróma tünetei 30 éves kor körül enyhülnek, így Chris optimista. Tavaly „csak” három alkalommal jelentkezett a betegség, a srác abban bízik rövidesen maga mögött tudhatja a rémálmokkal teli éveket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik