Tudomány

Áttörés jöhet az AIDS elleni harcban

Számos HIV-törzs semlegesítésére képes antitest evolúcióját figyelték meg dél-afrikai kutatók, remélve, hogy eredményeik segíthetnek az AIDS-vakcinával kapcsolatos kutatások felgyorsításában - közölte a héten a dél-afrikai Fertőző Betegségek Nemzeti Intézete (NICD).

A szakemberek egy női páciens HIV-fertőzésre adott immunválaszát tanulmányozták elraktározott vérmintákban és elkülönítették a nő szervezetében termelődött antitesteket – közölte Lynn Morris, az NICD víruskutatási egységének vezetője. Az NICD szakembereinek, a helyi egyetemeknek és az amerikai Nemzeti Allergia és Fertőző Betegségek Intézete Vakcina Kutatóközpontjának közös tanulmánya a Nature című folyóiratban jelent meg.

Az emberi szervezet antitestek termelésével válaszol a HIV-fertőzésre. A legtöbb esetben az antitestek nem semlegesítik a vírus különböző törzseit. Néhány úgynevezett “széles körűen semlegesítő antitest” azonban képes áttörni a HIV-vírus körüli védőrétegén és elpusztítani a kórokozót.

“Ennél a páciensnél olyan antitesteket találtunk, amelyeknek +hosszú karjuk+ van, lehetővé téve számukra, hogy keresztülhatoljanak a vírus védőrétegén” – húzta alá közleményében Penny Moore, a vizsgálat egyik vezetője. A kutatóknak sikerült klónozniuk az antitesteket és most azt vizsgálják, hogy azok képesek-e immunitást biztosítani a nem fertőzött emberek számára.

Moore szerint a humántesztekre még legalább két évet kell várni. “Először majmokon fogunk próbát végezni, és, ha náluk beválik, akkor megkezdjük az emberek bevonásával végzett vizsgálatokat” – tette hozzá a szakember.
Dél-Afrikában hatmillió ember, vagyis több mint a lakosság 10 százaléka HIV-fertőzött.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik