Tudomány

Kettéosztotta a hó Ausztriát

Az idei tél volt a második legmelegebb Ausztriában az utóbbi 250 évben. Északor ráadásul a szokottnál jóval kevesebb hó esett, míg délen az átlag ötszöröse.

Ausztria szerte az átlaghőmérséklet 2,7 Celsius-fokkal volt magasabb, mint a korábbi hosszú távú átlagok – közölte Alexander Orlik klímakutató. Csak 2006-2007-ben volt melegebb a tél, akkor az átlaghőmérséklet 3,4 Celsius-fokkal haladta meg a korábbi átlagot. Már évtizedek óta látszik, hogy enyhébbek a telek. Idén azonban más rendellenességekre is felfigyeltek: az ország északi részén nagyon száraz volt az időjárás, miközben délen igen csapadékos.

Karintia és Kelet-Tirol tartományokban 400-500 százalékkal több hó hullott az átlagosnál. Ugyanakkor a Salzburg és Eisenstadt közötti északi vonalban csak az átlagos hómennyiség 38 százalékát mérték. Karintia különösen megszenvedte az idei igen havas tél következményeit, számtalan áramkimaradás volt a térségben, rendszeresen jelentkeztek közlekedési problémák, vasúti síneket zárt el a hó januárban és februárban.

Nem csak Ausztriában volt szokatlan a tél, rekordközelire csökkent idén a Jeges-tengert borító jégtakaró is. Az elmúlt harminc évben ugyanis sorra dőlnek a rekordok, és a jég egyre fiatalabb. 1988-ban a sarki jég több mint negyede négy évesnél “öregebb” volt, míg 2013-ra ez az arány már csak hét százalék. Hiába fagynak be telente ma is nagy vízfelületek, a tendencia azt mutatja, a melegebb évszakokban ezek fel is olvadnak.

Az öreg jég hiánya tovább gerjeszti a melegedést. A vastag, fehér jégtakaró ugyanis visszaveri a napsugarakat, lassítja a hőmérséklet emelkedését. A sötét tengervíz, illetve a vékony jég erre nem képes, a felszín egyre több és több napsugarat nyel el, ami pedig tovább faragja az idősebb jégtakarót…

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik