Tudomány

Kígyópánik a Galápagos-szigeteken

Először találtak kígyót a csendes-óceáni szigetcsoporton

A felfedezés nagy riadalmat keltett a Galápagos-szigeteken, ahol az egyedülálló állatvilágot féltik a betolakodó fajoktól. A nem mérges kígyót Santa Cruz szigetének egyik országútján gázolták el, tetemét a helyi lakosok fedezték fel és jelentették be – közölte kedden az ecuadori környezetvédelmi minisztérium. A Galápagosi Nemzeti Park (PNG) vezetősége ezután akciótervet dolgozott ki a terület őrzésére és újabb példányok felkutatására.

A megtalálás helyét körülvették, hogy megakadályozzák, az esetleg még ott lévő kígyók védett területekre is bejussanak. Az egzotikus faj jelenléte megzavarhatja az Ecuadortól ezer kilométerre nyugatra fekvő szigetcsoport egyedülálló állatvilágának törékeny egyensúlyát.

Illegális behozatalra gyanakszanak

A Puerto Ayola-i Charles Darwin Alapítvány szakértői a megtalált tetem alapján az álkorallkígyók közé tartozó fiatal hím egyedet azonosítottak, gyomrában nem mutattak ki tápláléknyomokat. Az állat eredete egyelőre ismeretlen, illegális behozatalra gyanakodnak a hatóságok.

A nemzeti park közleménye felhívta a figyelmet arra, hogy a szigetcsoport élővilága különleges védelmet élvez, ezért idegen állatfajokat tilos a területére bevinni. Felkérték a sziget lakosságát arra is, hogy segítsenek megakadályozni a nem őshonos állatok behurcolását.

A 132 ezer négyzetkilométer kiterjedésű szigetcsoportot az UNESCO 1978-ban a természeti világörökség részévé nyilvánította. A Galápagos-szigeteken dolgozta ki Charles Darwin elméletét a fajok evolúciójáról és természetes kiválasztódásukról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik